foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

За шеста поредна година двете дружества в рамките на програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност“ стартират нов конкурс за 2017 г. на тема: „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“, който ще се проведе в периода от март до май.

Целта на конкурса е учениците да направят опит сами да „възкресят“ миналото като открият и разкажат интересна история за живота и труда на своите предци. Да потърсят и разпитат за интересни събития, места, хора, занаяти, ритуали, песни, рецепти или предмети, които са били част от ежедневието на хората от родния им край в миналото. Когато намерят „зрънцето“ на своята история да изберат дали ще бъдат художник, който ще я пресъздаде с четка или молив, или ще бъдат журналистът, който ще разкаже в статия или ще я представи с интервю с подходяща личност.

Конкурсът ще се проведе сред учениците от училищата-партньори на тази инициатива: СУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ в гр. Етрополе, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Златица, СУ „Любен Каравелов“ в гр. Копривщица, ОУ „Георги Бенковски“ в с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Чавдар и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч.

Конкурсът обхваща две възрастови групи: първа - от 1 до 4 клас и втора - от 5 до 7 клас. Учениците от първа възрастова група участват с 1 (една) индивидуална творба по избор: рисунка или интервю, а от втора възрастова група - с 1 (една) индивидуална творба по избор: статия или интервю.

Повече за регламента за участие тук.

БЕСЕДИ И РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА

По покана на организаторите по време на конкурса седемте училища-партньори бяха посетени от екип на сдружение „Българска история“. Екипът изнесе поредица от уроци по родолюбие, насочени към засилване на интереса на подрастващите към българската история и култура. Уроците бяха илюстрирани с кратки видео материали и споделен опит, а по-големите ученици получиха напътствия за подготовка на текст. В навечерието на Деня на славянската писменост, организаторите наградите наградиха 84 деца, класирани в конкурсните категории рисунка, статия и интервю.

Конкурс „Съкровища от миналото“ 2017 - видео

 

АВТЕНТИЧНИТЕ ТВОРБИ НА МЛАДИТЕ АВТОРИ ОТ КОНКУРСА "СЪКРОВИЩА ОТ МИНАЛОТО - ЖИВОТЪТ И ТРУДЪТ НА ХОРАТА ОТ МОЯ КРАЙ''.

Книжката в PDF можете да разгледате тук.

Всички права запазени © 2024, Културна и национална идентичност


Разработено от ИТР Сървисиз

Този сайт използва бисквитки, ако продължите да използвате сайта ни вие се съгласявате с нашата политика за бисквитките.